Film: Human Computation

Föredrag av Luis Von Ahn

Luis Von Ahn berättar om sin forskning inom human Computation. Iden bygger på att ta ett problem som inte kan lösas av en dator och som ingen människa vill lösa, skapa ett roligt spel, eller en tjänst där människor får ut någonting av det och låt människorna lösa problemet.

Största delen av föredraget ägnades åt "The ESP game", ett spel där två människor spelar med varandra. De vet inte vem den andra spelaren är, och har heller ingen möjlighet att kommunicera med varandra. Spelet går ut på att båda får upp en bild av någonting, t.ex. en bil, båda spelarna skriver ord som beskriver bilden.
T.ex. spelare 1 skriver bil och spelare 2 skriver volvo, orden matchar inte och spelet går vidare. Spelare 1 skriver därefter hjul och spelare 2 skriver bil, och då har en korrekt matchning tagits fram. Spelarna tilldelas poäng och bilden får en etikett som kan användas t.ex. vid googles bildsökningar. Spelet har flera säkerhetsåtgärder vilket gör det i princip omöjligt att fuska genom att skriva in felaktiga ord.

Filmen tar även upp andra spel för t.ex. var på bilden någonting befinner sig. Man får även veta en del negativa sidor inom detta område, t.ex. hur företag lockar sina användare att lösa Captchas för att kunna skapa spamkonton.

en helt klart sevärd film jag kan rekomendera alla it interesserade!

Länk till filmen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0