Webbkommunikation (Server/Klient)

Så fungerar det - Ett exempel från verkliga livet

Johan (Klienten) vill ha en bananglass från ICA (Servern).
Johan frågar sin mamma (DNS'en) om var ICA affären ligger, och får veta att affären ligger på Skogsvägen 15.
Sedan går Johan till ICA affären och går till kassan (Apache Servern) och frågar var bananglassen ligger.
Kassan gör en request till glassansvarige (PHP servern) som får veta att det är en bananglass, och hämtar en bananglass från frysen (mySQL servern) vilken han sedan ger den till kassan.
Kassan kontrollerar vem det var som skulle ha glassen och ger den sedan till Johan.

Film: Human Computation

Föredrag av Luis Von Ahn

Luis Von Ahn berättar om sin forskning inom human Computation. Iden bygger på att ta ett problem som inte kan lösas av en dator och som ingen människa vill lösa, skapa ett roligt spel, eller en tjänst där människor får ut någonting av det och låt människorna lösa problemet.

Största delen av föredraget ägnades åt "The ESP game", ett spel där två människor spelar med varandra. De vet inte vem den andra spelaren är, och har heller ingen möjlighet att kommunicera med varandra. Spelet går ut på att båda får upp en bild av någonting, t.ex. en bil, båda spelarna skriver ord som beskriver bilden.
T.ex. spelare 1 skriver bil och spelare 2 skriver volvo, orden matchar inte och spelet går vidare. Spelare 1 skriver därefter hjul och spelare 2 skriver bil, och då har en korrekt matchning tagits fram. Spelarna tilldelas poäng och bilden får en etikett som kan användas t.ex. vid googles bildsökningar. Spelet har flera säkerhetsåtgärder vilket gör det i princip omöjligt att fuska genom att skriva in felaktiga ord.

Filmen tar även upp andra spel för t.ex. var på bilden någonting befinner sig. Man får även veta en del negativa sidor inom detta område, t.ex. hur företag lockar sina användare att lösa Captchas för att kunna skapa spamkonton.

en helt klart sevärd film jag kan rekomendera alla it interesserade!

Länk till filmen

Vad jag ogillar med Flickr.com

Hade svårt att komma på vilken sida jag skulle skriva vad jag inte gillade med, så jag hoppade över den tills vidare och gjorde några andra först. Så kom jag till den uppgiften där jag skulle lägga upp foton på Flickr.com...
Testade först att logga in med det användarnamn och lösenord som jag brukar använda på sidor jag registrerar mig på, fast utan framgång. Jag hade ingen aning om vad jag döpt mitt konto till även fast jag registrerade mig igår. Så jag tänkte att jag skulle få det skickat till mig. Efter ett jobbigt formulär med Captcha kontroll och ifyllelse av postnummer och dylikt fick jag till slut ett mail.
I mailet fick jag reda på att mitt konto hette twldagaz, vilket jag tyckte var väldigt konstigt då jag inte brukar använda de olika tillsammans när jag skapar ett konto. Listade senare ut att jag i själva verket har 2 yahoo konton, ett som heter twl och ett som heter dagaz, men det framgick inte i mailet utan dom stog ihop som ett enda ord. iallafall jag tog det senaste kontot jag registrerat, dagaz och började testa olika lösenord jag kunde tänkas ha använt, men efter 3 olika försök så blir man tvungen att använda en captcha kontroll vid inloggning, så att testa lösenord var inte aktuellt, utan jag gick istället in på länken till att få sitt lösenord skickat till sin mail.
Så jag skrev återigen in alla mina uppgifter med födelsedatum och postnummer, och dessutom denna jobbiga Captcha kontroll igen! Men nu var jag äntligen klar och skulle få mina fullständiga uppgifter:) Men nej, vad händer ??
Jo i sista steget av processen, EFTER att jag gått igenom att skriva in alla mina uppgifter, så kommer en ruta upp..
"Sorry, your password can't be reset online"...Tyvärr Erik..., jag kommer inte att lägga upp 5 foton då jag vägrar att använda mig mer av denna tjänst.


två youtube filmer:)

Buckethead!
UFC på den gamla goda tiden:)


En tjänst jag skulle vilja se

För att förstå hur denna tjänst ska vara upplagd så krävs det viss kunskap om de delar från de två olika sidor jag skulle vilja slå ihop. Därför följer här nedan en kort beskrivning om varje sida.

Sida 1: Chilirec.com
En sida som sparar musik från olika radiostationer och sparar ner det och gör det åtkomligt att spela upp från sitt chilirec konto.

Sida 2: Last.fm
Last.fm är en sida som hämtar information om vilken musik man spelar t.ex. från sin mediaplayer, och lägger upp statistik på ens last.fm konto där man t.ex. kan se vilken artist eller låt man lyssnat mäst på. Sidan har en del andra funktioner, men detta är det jag iallafall använder den till.

Min tanke vore då att man skulle kunna slå ihop sina konton på dessa två sidor och få informationen om vilka låtar man spelat på chilirec till sitt last.fm konto. Detta är något båda sidorna skulle tjäna på eftersom man på så sätt skulle göra reklam för varandra på respektive sida.  Alternativet till detta är att helt enkelt slå ihop båda sidorna och ha alla funktioner på samma sida.

Tjuvlyssnat.seUtan att tänka på det har jag faktiskt följt en blogg dagligen! Jag som inte trodde jag gillade bloggar.. Tjuvlyssnat är en blogg där besökarna kan skicka in sina egna tjuvlyssningar de hört på stan eller varsomhelst, och senare publiceras de bästa av dessa på bloggen. Sitter man vid datorn utan att ha något att göra är detta en perfekt sida som garanterat får en att skratta:) Har du inte kollat in denna sida tidigare rekomenderar jag dig definitivt att göra det nu!

Chilirec.comChilirec är en musiktjänst som låter dig spela in musik från flera hundra radiokanaler samtidigt. Musiken sparas på deras server och kan streamas direkt i deras webbspelare eller tankas ner till hårddisken. Du kan väldigt enkelt söka på artister, låtar eller genre och spela låtar du gillar eller hitta nya låtar.
Just nu har jag lite över 370 000 låtar och har tagit upp 87% av mitt totala utrymme, så utrymmet är absolut inget problem.
En annan bra sak med tjänsten är att den i dagsläget är helt laglig, då det inte fär olagligt att spela in musik från radion för privat bruk:)

aspsidan.seEn sida som inriktar sig på utveckling inom asp och asp.net. Har ett grymt forum där man i princip får hjälp inom 10 minuter 24 h om dygnet. Har även ett artikelarkiv som kan vara till stor hjälp såväl för nybörjaren som vill lära sig hur man sätter upp en IIS till någon som vill fördjupa sig i t.ex. RegExp eller filhantering.
Om man vill vidareutveckla något befintligt finns även ett stort scriptarkiv med att möjligt roligt. Man kanske vill ha grunden till en gästbok eller en chatt, och kan då tanka ner grundkoden och börja vidareutveckla.
aspsidan kan altså hjälpa dig med allt inom asp och asp.net utveckling:) Självklart finns även information om andra saker, t.ex. xhtml, ajax och silverlight.

RSS 2.0